De flesta aktörer är idag överens om att vårt moderna samhälle måste utvecklas i en mer hållbar riktning. Detta inkluderar hur vi producerar och konsumerar kläder, skor, accessoarer och andra textilier. I princip alla större klädföretag i Sverige har idag ett pågående arbete inom hållbarhetsområdet, framförallt inom produktions- och distributionsledet, men även allt mer i användarledet (för att uppmuntra till ökad återanvändning och återvinning). Bland de större klädföretagen finns hållbarhetschefer eller CSR-ansvariga, som gärna diskuterar öppet hur de arbetar med att ställa om sina affärsmodeller, produktionsprocesser och butikskoncept mot en ökad hållbarhet.
Men trots det växande intresset för hållbarhetsfrågor inom modebranschen saknas idag en gemensam definition av vad hållbart mode egentligen innebär. Som utgångspunkt för den egna verksamheten har Green Strategy utvecklat följande definition av “mer hållbart mode”:
Hållbart mode kan definieras som kläder, skor och accessoarer som tillverkas, marknadsförs och används på ett så hållbart sätt som möjligt, med hänsyn till miljömässiga, etiska och socioekonomiska förhållanden. Det handlar om en strävan hos inblandade aktörer att ständigt förbättra alla led av produktionskedjan från design, logistik, råvaruframställning, materialberedning, tillskärning, sömnad, slutdesign, transport och lagring, fram till marknadsföring och försäljning mot slutkund. Ur ett miljöperspektiv bör ambitionen vara att minimera produktionsledets oönskade miljöeffekter och samtidigt effektivisera användningen av naturresurser, genom ökad användning av förnyelsebara energikällor och ökad materialåteranvändning och -återvinning. Ur ett etiskt och socioekonomiskt perspektiv bör alla parter aktivt arbeta för förbättrade arbetsförhållanden och -villkor. Dessutom bör både producenter och konsumenter bidra till och agera för mer hållbara konsumtionsmönster. (Dr. Brismar, Green Strategy)
Hållbart mode handlar således dels om att producera kläder på ett miljömässigt och socioekonomiskt hållbart sätt, men också om att konsumera på mer hållbara vis, vilket omfattar både beteendemönster och attityder. Det finns dock många sätt att tillhandahålla mer hållbart mode, liksom att konsumera mer hållbart. Green Strategy har identifierat sju former av mer hållbart mode, sett utifrån både ett producent- och konsumentperspektiv.
Modeföretagens största ansvar är givetvis att förändra sina produktions- och distributionsmönster mot ökad hållbarhet, men de har även möjlighet att bidra till mer hållbara konsumtionsmönster. Vissa svenska modeföretag väljer att tillhandahålla second hand av det egna märket eller att samarbeta med Lånegarderoben. Andra företag satsar framförallt på att skapa mode av hög kvalitet och tidlös design, så att kunderna kan och vill bära sina kläder länge. Att lämna in kläder för återvinning i samma butik är också en tjänst som alltfler klädföretag erbjuder. Allt fler företag väljer att samarbeta med I:CO som åker runt till olika klädbutiker för uppsamling och återvinning av begagnade kläder, bland annat H&M, Adidas, Jack&Jones, Puma och The North Face. Miljömärkning för att uppmuntra och hjälpa kunden att göra medvetna val är ytterligare en strategi.
Green Strategy stödjer alla nämnda strategier och andra aktiviteter som syftar till att öka ett företags hållbarhetsprestanda eller uppmuntra till mer hållbara konsumtionsmönster.

Women carrying water in the Thar desert near Jaisalmer, India (Photo: TMAX, licenced from Fotolia.com)